Tι να κάνουμε όσο είμαστε σε διακοπές για να βοηθήσουμε

Πολλοί γονείς ρωτούν τι είναι αυτό που θα μπορούσε να κάνει το παιδί τους, που αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες, κατά τη διάρκεια των διακοπών, χωρίς όμως να χαρακτηριστεί ως "μάθημα"! Είναι πολύ βασικό τα παιδιά να εκμεταλλευτούν τον ελεύθερο χρόνο των διακοπών τους για να ξεκουραστούν και να παίξουν, αλλά και να απεμπλακούν από τη λογική της απόδοσης και αξιολόγησης.

Παρ' όλα αυτά υπάρχουν πάντα δραστηριότητες που χαρίζουν χρήσιμες εκπαιδευτικές εμπειρίες, ενώ το παιδί παίζει εφαρμόζοντας με αυτό τον τρόπο όλα αυτά που έχει μάθει!

Οι 10 + 1 δραστηριότητες:

 • Σταυρόλεξα: επιλέξτε σταυρόλεξα κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού. Αν δυσκολεύεται, βοηθήστε προσπαθώντας να κατευθύνετε τη σκέψη του προς την αναζήτηση της σωστής λέξης. Βοηθάει στη Φωνημική επίγνωση και στην εξάσκηση της Ορθογραφίας.
 • Κρυπτόλεξα: επιλέξτε στην αρχή εύκολα και με λίγες λέξεις κρυπτόλεξα. Προσέξτε να αναφέρονται σε λέξεις που τις γνωρίζει το παιδί, για να μπορεί πιο εύκολα να τις αναγνωρίζει. Επίσης είναι βοηθητικό να γνωρίζει από την αρχή τον αριθμό των λέξεων που αναζητά. Ενδυναμώνει την Οπτική διάκριση και Συγκέντρωση.
 • Εικονόλεξα: χρησιμοποιήστε εικονόλεξα σαν μια πρωτότυπη δραστηριότητα ανάγνωσης. Κάνετε μια απλή αναζήτηση στο internet με τη λέξη "εικονόλεξα" και θα ανακαλύψετε πολλά τέτοια φύλλα εργασίας. Υποστηρίζει τη ροή της Ανάγνωσης και το Λεξιλόγιο.
 • "Βρες τις διαφορές": δώστε στο παιδί τέτοια φύλλα εργασίας για να παίξει με την αναζήτηση των διαφορών ανάμεσα σε εικόνες. Αυτό το παιχνίδι ενεργοποιεί την ικανότητα της Οπτικής διάκρισης σε επίπεδο Χρώματος, Σχήματος, Μεγέθους και Προσανατολισμού.
 • "Βρες το κρυμμένο αντικείμενο": ένα ενδιαφέρον παιχνίδι που ενισχύει μαθησιακά με τον ίδιο τρόπο το παιδί με δυσλεξία, όπως και η αναζήτηση των διαφορών σε εικόνες. Εξασκεί την Οπτική διάκριση και Συγκέντρωση.
 • Παζλ: στην αρχή ξεκινάμε με λίγα κομμάτια και δυσκολεύουμε σταδιακά. Η κατασκευή παζλ συμβάλλει στην Οπτική διάκριση και στο Χωρικό προσανατολισμό.
 • Κόμικ: ο συνδυασμός κειμένου και εικόνας είναι ιδανικός για το δυσλεξικό παιδί. Η ανάγνωση γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα αν επιλέξετε από έναν ήρωα της ιστορίας και διαβάζετε μαζί. 
 • Γράψτε στην άμμο: γράψτε με το δάχτυλο ή με ένα ξυλάκι στην άμμο. Είναι μια εξαιρετική αισθητηριακή εμπειρία γραφής. Ενδυναμώνει τα άνω άκρα και βοηθά στη Λεπτή κινητικότητα.
 • Σχηματίστε με βότσαλα: μπορείτε να σχηματίσετε με μικρές πέτρες, γράμματα, συλλαβές, λέξεις και αριθμούς. Κάντε το για καλύτερη εντύπωση της Μορφολογίας.
 • Μετατρέψτε επιτραπέζια παιχνίδια σε δραστηριότητες ανάγνωσης
 • Φιδάκι: βάλτε λέξεις πάνω στα τετράγωνα με τους αριθμούς. Έτσι ο κάθε παίκτης όταν κινεί το πιόνι του πρέπει να διαβάζει και τη λέξη στη οποία "προσγειώνεται"! 
 • Jenga: γράψτε λέξεις στα ξυλάκια. Κάθε φορά ο παίκτης που χρειάζεται να τραβήξει ένα ξυλάκι από τον πύργο πρέπει να διαβάσει τη λέξη για να την τοποθετήσει στη νέα θέση. 

💭

Το παιχνίδι είναι η ανώτερη μορφή μάθησης!

~Albert Einstein 

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός-Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση
μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας

Πηγή

Ανάρτηση chiourea.gr στο Ειδική Αγωγή - ΥΛΙΚΟ-Δυσλεξία και Ειδική Αγωγή - ΓΟΝΕΙΣ-Δυσλεξία

Διαβάστε επίσης:

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις